Makarska Rivijera

Kako god prišli Makarskom primorju pred nama je veličanstveni dar prirode - monumentalna planina Biokovo u svekolikoj svojoj impresivnoj veličini i ljepoti, što se izdiže iznad Makarske rivijere kao nepremostiv zaštitnik svih naselja u njegovu podnožju i turističkih mjesta uz obalu koja su poput blistave, biserne ogrlice u njegovu podnožju.

Dolazak brodom na Makarsku rivijeru nezaboravan je doživljaj. Tako su u pravilu pristizali do početka 60-ih godina putnici i turisti i uživali u krajoliku, približavajući se obali i pristaništima. Od izgradnje turističke jadranske ceste 1965., a osobito posljednjih godina sve više taj užitak dolaska s mora imaju turisti-nautičari, koji se odmaraju u starim portima, mandračima ili u novoizgrađenim lučicama i marinama.

Makarska
Makarska
Biokovo
Biokovo
Tučepi
Tučepi
 

Kopnom se na Makarsku rivijeru s jugoistoka ulazi od Ploča prolazeći Baćinska jezera i stiže se nakon 12 km u prvo mjesto Makarske rivijere, Gradac. Sa sjeverozapada se na Makarsku rivijeru stiže silaskom s autoceste A1 u mjestu Šestanovac. Dolazak preko Biokova od Vrgorca posebno je dojmljiv i neponovljiv prizor kada se poslije razigranog krševitog Biokova otvori obzor i veličanstven pogled na Rivijeru u svoj njenoj ljepoti, od Drašnica, preko Podgore, Tučepa, Makarske, Brela sve do Splita, na otoke Brač, Hvar, Korčulu i poluotok Pelješac.

Kako god prišli Makarskoj rivijeri uvijek vidimo stara naselja pod liticama i obroncima Biokova, još sačuvanu seosku arhitekturu, stare kuće i konobe, a uz obalu turistička mjesta s novim hotelima, kućama, vilama, skladno uklopljenim u stara ribarska i težačka naselja u kojima pulsira novi suvremeni život u skladu s naslijeđem predaka.

Izleti

Geografski i prometni položaj Makarske rivijere, a time i Zaostroga, omogućuje posjetiteljima poludnevne i dnevne izlete, posjet mnogobrojnim prirodnim, kulturnim i drugim znamenitostima i mjestima uz dalmatinsku obalu. Blizina 2 trajektne luke omogućuje nezaboravne izlete na otoke ("bisere") srednjeg Jadrana:

  • mjesto Sućuraj, otok Hvar (trajekt iz Drvenika-3 km od Zaostroga, vožnja traje 30 min),
  • grad Korčula, otok Korčula (trajekt iz Drvenika-3 km od Zaostroga, vožnja traje 40 min),
  • mjesto Sumartin, otok Brač (trajekt iz Makarske-25 km od Zaostroga, vožnja traje 30 min).
Hvar
Hvar
Korčula
Korčula
Brač
Brač
 

Za posjetitelje Makarske rivijere posebno je zanimljiv izlet na Biokovo koje natkriljuje cijelo Makarsko Primorje. Iz svakog mjesta na Makarskoj rivijeri označene su planinarske staze prema obroncima i vrhovima Biokova i Rilić planine. Postoji cesta kojom se osobnim vozilom može stići na najviši vrh sv. Jure 1762 m/nv sa kojeg puca nevjerojatan pogled na biokovsko zaleđe i cijelu Makarsku rivijeru i otoke (za sunčanog i burnog vremema moguće je ugledati talijnsko kopno!).

Uz obalu izletnici na jednodnevne izlete mogu krenuti do bisera Dubrovnika (stari grad i zidine, katedrala i najpoznatija šetnica Stradun, Arheološki muzej, Kulturno povijesni muzej, Pomorski muzej, Dom Marina Držića, Muzej suvremene povijesti, Etnografski muzej, "Dubrovačke ljetne igre" festival drame, glazbe i plesa od 10.07.-25.08.-120 km od Zaostroga), arheološkog muzeja Narona u Vidu pokraj Metkovića (rimski hram Augusteum-40 km od Zaostroga), plodnog ušća rijeke Neretve (vožnja "trupicama", tj. malim brodićima; Maraton lađa 2. subota u kolovozu-20 km), fascinantnih Baćinskih jezera (10 km), preko turističkog grada Makarske (malakološki muzej,tj. muzej školjaka, dugačke šljunčane plaže i bogat noćni život, "Makarsko kulturno ljeto" sa svojim pučkim ribarskim feštama, karnevalom,koncertima-25 km), ušća rijeke Cetine (rafting i canyoning na rijeci cetini-60 km) i slavnog gusarskog grada Omiša (stari grad i utvrde iznad grada-70 km),viteškog grada Sinja (viteško natjecanj koje se održava svake godine, prve nedjelje u kolovozu, od 1818.god.), gradova pod zaštitom UNESCOa Splita (rimska Dioklecijanova palača, Muzej grada Splta, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Arheološki muzej Split, Etnografski muzej, Hrvatski pomorski muzej, Galerija Meštrović, "Splitsko ljeto" odnosno hrvatski kazališni festival sa operama, dramama, baletima, koncertima od 14.07.-14.08.-90km), Solina (stara rimska Salona, amfiteatar i termi-95 km), Trogira (poznata katedrala iz 13.st.-110 km) i Šibenika (poznata katedrala iz 15.st-165 km), sve do Nacionalnog parka rijeke Krke (135 km) ili prema svetištu Kraljice mira u Međugorju (70 km) i Mostaru (stari most i stari grad-90 km).

Šibenik
Šibenik
Split
Split
Sinjska alka
Sinjska alka
 
Rafting na Cetini
Rafting na Cetini
Dubrovnik
Dubrovnik
Narona
Narona
 
Baćinska jezera
Baćinska jezera
Međugorje
Međugorje
Mostar
Mostar